19. ročník soutěže „O Priessnitzův dortík“

19. ročník soutěže odborných dovedností oboru Cukrář na téma

Řekni to květinou…

Dne 24. ledna 2024 proběhla na Střední škole gastronomie, farmářství a služeb v Jeseníku soutěž pro žáky, kteří milují cukrářské řemeslo.

Za naši školu bojovala žákyně 2. ročníku Tereza Bařinková. Její velkou láskou je kresba.  A právě těchto schopností využila učitelka odborného výcviku Bc. Markéta Tůnová a svědomitě ji na soutěž připravila.  

V soutěži bylo celkem dvanáct soutěžících z jedenácti středních škol oboru Cukrář z celé ČR.

 Soutěž se skládala ze tří disciplín, a proto byla hodně náročná na přípravu.

Prvním úkolem bylo prezentovat dort na dané téma.  Dominantním květem byla pro Terezku růže. Tu znázornila na dortu kresbou i květy z karamelu.

Nádherně vypadající dort byl také velmi dobře chuťově sladěný. Oříškový i piškotový korpus byl naplněn krémem s mascarpone, hruškovým želé a chuť doplňovaly křupavé lískové oříšky v karamelu a oplatka. Na povrchu dortu byla čokoládová rosa a dort byl dozdoben modelovanými komponenty, kresbou a růžemi z taženého karamelu.  V této kategorii se naše soutěžící umístila na 1. místě.

Druhý soutěžní úkol byl zdobení perníčků. Soutěžící neznaly předem tvar ani velikost perníků. V časovém limitu 60 minut musela Tereza nazdobit dva perníky. Přestože se tento úkol zdál snadný, musela se prát s nezvyklým tvarem a umístila se na 4. místě.

Třetím úkolem bylo vytvořit v časovém limitu 30 minut dvě modelované figurky zvířátek. Tady byly všechny soutěžící velmi dobře připraveny a konkurence byla silná. Vytvořit v tak krátkém čase dvě modelovaná zvířátka se zdál snad nadlidský výkon. Naše soutěžící to však velmi dobře zvládla a pracovala do poslední vteřiny. Její zvířátka se líbila nejen porotě, ale i ostatním soutěžícím. Umístila se na 3. místě.

Po součtu všech dosažených výsledků se Tereza Bařinková umístila na krásném 2. místě.

Pro naši soutěžící to byla první cukrářská soutěž.  Získala tři medaile, krásný pohár a těší se spolu se svou učitelkou na další cukrářské soutěže.

 Z každé soutěže si odvážíme plno zážitků, poznatků i přátelství s lidmi, kteří milují cukrářské řemeslo.

Terezka perfektně reprezentovala naši školu a dokázala, že na naší škole je obor Cukrář na velmi vysoké úrovni.

Přejít nahoru