Ve dnech 24. a 25. října 2022 se konal již 19. ročník soutěže cukrářských dovedností Moravský pohár 2022 ve Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži.
Soutěž je určena pro mladé budoucí cukráře a patří mezi nejnáročnější soutěže v České republice. Vysoké pracovní nasazení a výkony soutěžících se mnohdy vyrovnají profesionálům. Soutěžící pracují ve dvoučlenném týmu. V časovém limitu 7 hodin musí zhotovit slavnostní dort, tři druhy dezertů a dekorační výrobek.
Na regulérnost soutěže dohlíží odborná komise. Její úkol je nelehký neboť hodnotí nejen vzhled celé kompozice, ale hlavně chuť, která mnohdy velmi ovlivní celkové hodnocení. Důležitým kritériem je také vlastní práce soutěžících, dodržování technologických postupů a bezpečnosti práce a hygieny.
Spolu soutěžilo osm škol a konkurence byla velká.
Naši školu reprezentovaly žákyně třetího ročníku oboru cukrář. Tým složený z Jitky Buchtové a Barbory Koláříkové se svědomitě připravoval.
Barča se zaměřila na dezerty a práci s čokoládou. Jitka vytvářela dort a věnovala se práci s karamelem. Pod vedením svého učitele odborného výcviku Bc. Michala Jagoše, žákyně vytvořily nádhernou a technicky náročnou kompozici v moderním duchu, která vyčnívala nad ostatními.
V kategorii slavnostní dort se umístily na 1. místě. Chuť čokoládového korpusu, malin a lehké smetanové náplně byla vysoce hodnocena odbornou komisí. Nezvyklá vložka křupavých sušenek komisi nadchla a soutěžící dostala na prvenství v dortech.
Dezerty dovedly do dokonalosti a získaly v této kategorii 2. místo. Nebály se nezvyklých chutí, kdy použily maracuju a mák, citronovou panna cottu s mecháčkem a citronovou laskonku. Třetí dezert, dortíček, měl výrazně čokoládovou chuť s kokosem.
V celkovém hodnocení se staly absolutními vítězkami a obhájily tím vítězství předešlých let.
Kromě toho, že si Jitka a Barbora přivezly domů poháry, medaile a krásné ceny, navázaly přátelství a dokázaly se podpořit v nelehkých situacích při průběhu soutěže. Získaly spoustu zkušeností do svého profesního života.