Dne 23. 3. 2023 se žáci a učitelé odborného výcviku oboru Cukrář vydali do Hradce Králové na významnou gastronomickou soutěž.
Po tříleté odmlce se konal jubilejní XXV. ročník soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí GASTRO HRADEC ORKLA CUP 2023.
Žákyně soutěžily v několika kategoriích. Dva měsíce se pilně připravovaly, sledovaly moderní trendy, zkoušely nové technologie a vylepšovaly svá díla. Příprava byla velmi náročná. Neboť komise na soutěži přísně hodnotí. Je nutné exponáty precizně vyrobit, ale také krásně a zajímavě prezentovat. Hodnotí se hlavně originalita a kreativita, obtížnost použitých technik a dodržení zadání. V silné konkurenci ostatních škol bylo velmi těžké uspět. Ale bzeneckým cukrářkám se pod vedením zkušených učitelů Bc. M. Uherkové, Bc. K. Baťkové a Bc. M. Jagoše a L. Maléřové krásná díla povedla.
Dlouhé bylo čekání na vyhlášení výsledků. Našemu cukrářskému týmu se ale vyplatilo.
V kategorii Cukrář junior žákyně 3. ročníku Barbora Koláříková získala zlaté pásmo – 1. místo. Vyrobila slavnostní dort, který se skládal z piškotového korpusu s náplní s příchutí maracuja a s ozdobou z taženého karamelu a čokolády. Povrch byl vytvořen čokoládovou rosou z bílé čokolády.
Další úspěšnou kategorií byla Artistika. Kde již ostřílená soutěžící, třeťačka Jitka Buchtová se umístila ve zlatém pásmu – 2. místo. Její krásný výtvor z čokolády a karamelové hmoty nazvala,, Kouzlo tvarů“. Při tvorbě použila několik moderních technik zpracování čokolády a karamelu. Monument vysoký asi 100 cm vážil 36 kg.
Exponát Jitky zaujal primátorku města Hradce Králové a tímto získala ocenění primátorky města.
V nejmladší kategorii Cukrář kadet soutěžila žákyně 2. ročníku Natálie Malíková, která získala zlaté pásmo – 1. místo. Její slavnostní dort z čokoládového a pistáciového korpusu byl plněný moussem z bílé čokolády a pistácií. Chuť doplňovalo malinové želé a křupavá vrstva. Povrch byl tvořen čokoládovou rosou z tmavé čokolády. Ozdoby z taženého karamelu, cukru a čokolády.
Po tak dlouhé odmlce to byl opravdu nádherný úspěch na této soutěži. Naše žákyně získaly ta nejvyšší ocenění.
Další ocenění, které jsme ještě získali je Cena Milana Burdy. To je nejvyšší ocenění pro školu, která připravuje žáky na soutěže v oboru Cukrář.
Již podruhé naše škola získala putovní pohár této soutěže. Žákyně Natálie Malíková získala nejvyšší počet bodů celé soutěže a tím se stala absolutní vítězkou soutěže. Putovní pohár bude pýchou naší školy jeden rok.
A tak jsme si znovu ověřili, že ze bzenecké školy jsou ti nejlepší cukráři. I malá škola jako jsme my, dokáže držet trendy se světovou cukrařinou.