+420 518 384 527

náměstí Svobody 318
696 81 Bzenec

info@sosbzenec.cz

Takový byl náš XXIII. GASTRODEN

Předposlední listopadový čtvrtek se v prostorách Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec na náměstí Svobody konal již 23. ročník slavností umu a kulinářských dovedností Gastroden. Byla to stejně jako v předchozích ročnících unikátní výstava toho nejlepšího, co se mohou žáci oborů kuchař, číšník a cukrář naučit. V přízemí se již tradičně mohli návštěvníci pokochat výrobky teplé i studené kuchyně, v salonku Grand byly umístěny výrobky z ryb a jiných obyvatel vodní říše. V prvním patře se mohli všichni inspirovat ukázkovými tabulemi žáků oboru Hotelnictví. Zlatým hřebem byla expozice oboru Cukrář. Běžný návštěvník žasl, co všechno se dá vyrobit z tak obyčejné suroviny, jakou je cukr. Zde ve sladkém království si návštěvníci přišli na své, nejvíc okouzleny byly děti. Někteří  přímo šli za vůní.

Tato akce byla spojena se Dnem otevřených dveří jak pro širokou veřejnost, tak pro případné zájemce o studium. Pro návštěvníky byly zpřístupněny i prostory tzv. staré školy na ulici J. Hanáka včetně školního sklepa, které jsou běžně veřejnosti uzavřeny. I zde se mohli návštěvníci nechat pohladit po duši krásně upravenými tabulemi, minivýstavkou betlémů v Selské jizbě, chuťové pohárky mohli upokojit v kávovém studiu nebo čerstvě pečenými oplatkami.

Jen málokdo si ale dokáže představit, co všechno obnáší takovou akci připravit. Do práce byli zapojeni všichni žáci gastronomických oborů, samozřejmě také mistři odborného výcviku a mnozí učitelé, na přípravě se podíleli prostě všichni zaměstnanci a všichni žáci školy.

 Ve škole nemusíte studovat pouze gastronomické obory, na odloučeném pracovišti Bzenec Přívoz jsou umístěny učební obory, které mají mnoho společného s lesem a vodou. Tyto obory se prezentovaly přímo na náměstí Svobody ukázkami prací s motorovou pilou a zájemci se mohli svézt v bryčce tažené koňmi.

Asi největší nával byl v tělocvičně, kde se konaly praktické ukázky jednotlivých oborů, které lze na naší škole studovat. Byli tu jak myslivci a rybáři, tak zahradníci, kuchaři, číšníci, cukráři, ekologové a žáci oboru hotelnictví. Někteří byli u vytržení, když sledovali, jak se nevzhledná hrouda barevné hmoty mění pod šikovnými prsty cukrářky v nádhernou růži jako živou, jen vonící jinak sladce. Zde měli návštěvníci také možnost sledovat přípravu flambovaných palačinek, čerstvé kávy a výrobu ozdob na vánoční stůl nebo na dveře. Je samozřejmé, že všechny tyto ukázky bedlivě sledovali nejen návštěvníci, ale hlavně učitelé odborných předmětů.

Myslím, že Gastroden se stal již neoddělitelnou součástí života Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví ve Bzenci. Právě skončený ročník dokazuje, že tradice, založená před 23 lety, žije a má všem návštěvníkům a případným zájemcům o studium co nabídnout.

Fotogalerie (zde...)