Bzenecké cukrářky jsou opět nejlepší
Dne 15. 3. 2018 se žáci a učitelé odborného výcviku oboru Cukrář vydali do Hradce Králové na významnou gastronomickou soutěž.
Zúčastnili se spolu s 240 soutěžícími XXIII. ročníku národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí GASTRO HRADEC Vitana Cup 2018.
Jako každoročně žákyně soutěžili v několika kategoriích. Letos nově i v kategorii Cukrárna roku. Měsíc se pilně připravovali, sledovali moderní trendy, zkoušeli nové technologie a vylepšovali svá díla. Příprava byla velmi náročná. Neboť komise na soutěži přísně hodnotí hlavně kreativitu a originalitu, obtížnost technik, dodržení zadání, celkový vzhled a prezentaci. V silné konkurenci bylo velmi těžké uspět. Ale bzeneckým cukrářkám se pod vedením zkušených učitelek Bc. M. Uherkové, Bc. K. Baťkové, L. Maléřové a Bc. M. Jagoše krásná díla povedla.
V kategorii Cukrář junior žákyně druhého ročníku Tereza Mikesková získala nejvyšší počet bodů zlaté pásmo - 1. místo. Vyrobila moderní Petit fours, doplněné čokoládovým monumentem s karamelovým květem. Svou kompozici nazvala ,,Variace na zelenou‘‘.
Další úspěšnou kategorií byla Artistika junior. Kde již ostřílená soutěžící, třeťačka Kateřina Kulyková se umístila ve stříbrném pásmu. Její krásný výtvor z karamelové hmoty je vyroben na téma ,,Křehký svět‘‘. K výrobě monumentu se používá foukaný, tažený a litý karamel barvený potravinářskými barvivy.
V nejmladší kategorii Cukrář kadet jsme měly dvě želízka v ohni. Teprve prvačka Kateřina Ondříšková získala zlaté pásmo - 4. místo. Její dort v moderním trendu v bílé čokoládě byl naplněný šlehačkovými náplněmi s příchutí želé z čerstvých jahod.
Kategorii Kadetů vyhrála a získala zlaté pásmo a 1. místo žákyně třetího ročníku Veronika Prokopová. Vyrobila čokoládový dort s centrální ozdobou z karamelové hmoty a čokolády. Povrch dortu byl pokryt čokoládovou rosou z hořké čokolády.
Do nové kategorie Cukrárna roku jsme přivezli dezerty, které vyrábíme k slavnostním příležitostem. Tyto dezerty jsou nazdobené ozdobami z čokolády. Musí být nejen vzhledově perfektní ale i výborné na chuť. Vsadili jsme na karamelovou, čokoládovou a malinovou chuť. A to mělo úspěch. Naše školní cukrárna v této kategorii byla nejlepší a tím získala zlaté pásmo a 1. místo.
Nejlepší ocenění, které jsme ještě získali je Cena Milana Burdy. To je nejvyšší ocenění pro školu, která připravuje žáky na soutěže v oboru Cukrář.
A tak jsme si znovu ověřili, že ze bzenecké školy jsou ti nejlepší cukráři. I malá škola jako jsme my, dokáže držet trendy se světovou cukrařinou.